Videoita taidosta

Taidon kilpailulajit

Taidon perustekniikat

Tekniikkaluokat

Taidon tekniikat on jaettu viiteen tekniikkaluokkaan sen mukaan, miten niissä käytetään vartaloa. Kussakin tekniikkaluokassa on kymmenkunta tekniikkaa. Seuraavassa on esitelty tekniikkaluokat ja niihin kuuluvat tekniikat.

Sengi
Sen tarkoittaa pyörivää.  Sen-tekniikat tehdään yhdistämällä vartalon pystyakselin pyöriminen tekniikkaan. Pyörimisellä hämätään vastustajaa, suojataan omaa kehoa ja haetaan tekniikkaan voimaa. Sen-tekniikoiden mielikuva on myrskytuuli.

Ungi
Un tarkoittaa siirtyvää. Un-tekniikoissa haetaan voima aaltomaisella liikkeellä. Tähän tekniikkaluokkaan kuuluvat muun muassa hyppypotkut. Un-tekniikoiden mielikuva on rantaan iskeytyvä aalto.

Hengi
Hen tarkoittaa muuttuvaa. Hen-tekniikassa hyödynnetään vartalon vipuvartta, ylä- ja alavartalon paikkaa vaihdetaan nopeasti. Hen-tekniikoiden mielikuva on muotoaan muuttava myrskypilvi.

Nengi
Nen tarkoittaa kiertyvää. Nen-tekniikat tehdään kiertämällä vartaloa vaakasuunnassa. Tekniikkaluokkaan kuuluu muun muassa saksikaatoja ja potkutekniikoita. Nen-tekniikoiden mielikuva on voimakas vesipyörre.

Tengi
Ten tarkoittaa vierivää. Ten-tekniikoissa permantovoimistelusta tuttuihin voltteihin, kuperkeikkoihin ja kärrynpyöriin potkuja ja lyöntejä. Tengi on taidon erikoispiirre. Ten-tekniikoiden mielikuva on pallosalama.

Kilpailulajit

Taidossa kilpaillaan sekä yksilö- että joukkuelajeissa. Junioreille on omia kilpailulajeja.