Tuomarin polku

Tuomari saa ensimmäisellä tuomarikaudellaan aktiivisen tuomariluokituksen CC. Ensimmäinen kirjain kertoo tason hokein tuomaroinnissa ja jälkimmäinen ottelun tuomaroinnissa. Kun osallistuu aktiivisesti tuomaritoimintaan ja kehittyy tuomaroinnissa, luokitus nousee (CC -> BC -> BB -> AB -> AA). Luokitukset tarkastetaan vuosittain Suomen taidon kilpailukauden päätyttyä ja tuomarivastaavat tekevät päätuomarien raportteihin perustuvat ehdotukset luokitusten nostoista taidon dan-yhdistykselle. Aktiivinen tuomari voi taitojen niin edellyttäessä yltää AA-tuomariksi viidessä kilpailukaudessa. Saadakseen AA-tason luokituksen tulee tuomarin suorittaa hyväksytysti myös kansainvälisen tuomarin sääntökoe.

AA-tason saavutettuaan, ja edelleen aktiivisesti tuomarina toimiessaan, on mahdollisuus osallistua myös kansainvälisiin kilpailuihin tuomarina. EM- ja MM-kilpailuissa vyöarvovaatimus on vähintään 4.dan. Ystävyyskilpailuissa tuomarina voivat toimia myös 1.-3.dan vyöarvon tuomarit. Pääseminen kansainvälisiin kilpailuihin tuomariksi edellyttää, että edeltävänä kautena on toiminut tuomarina kansallisissa cup- tai SM-kilpailuissa.

Jotta tuomareiden osaaminen pysyy laadukkaalla tasolla, tulee tuomarista passiivinen, mikäli hän ei ole kahteen kokonaiseen kauteen toiminut tuomarina. Tuomarointi vaatii harjoitusta ja jatkuvaa taitojen ylläpitoa. On tärkeää harjoitella tuomarointia aktiivisesti omalla kotisalilla ja kilpailutilanteissa, jotta tuomarointiin vaadittavat taidot säilyvät. Tuomarille on oleellista tuntea ajankohtaiset kilpailusäännöt ja harjoittaa reagointinopeutta aidoissa kilpailutilanteissa. Tuomarit osallistuvat vuosittain järjestettäville tuomaripäiville keskustelemaan ajankohtaisista tuomaritoimintaan liittyvistä asioista.