Sami Soiniselle OKM:n ansioristi ja Ritva Hätiselle ansiomitali kullatuin ristein

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tunnustuspalkintoja suomalaisille urheilijoille tunnustuksena merkittävästä urheilu-urasta tai huomattavasta urheilusaavutuksesta. Vuoden 2018 ansiomerkkien saajat julkistettiin 26.2.2018, kun Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho myönsi 202 ansioristiä ja -mitalia liikuntakulttuurin ja urheilun parissa ansioituneille henkilöille. Myös taidokoita oli mukana, kun Asikkalan Taidon/ Kuopion Taidoseuran Sami Soinista muistettiin ansioristillä ja Kuopion Taidoseuran Ritva Hätistä ansiomitalilla kullatuin ristein.

Sami Soininen, Asikkalan Taido ry/ Kuopion Taidoseura ry

Sami Soininen tunnetaan pitkäaikaisesta valtakunnallisesta toiminnasta taidon ja liikuntakulttuurin hyväksi, pitkäaikaisesta seuratoiminnasta, sekä ansiokkaasta kilpailu- ja valmennustoiminnasta.

Sami Soininen, 5. dan, aloitti Taidon harrastamisen vuonna 1986, Asikkalassa, seuran ensimmäisellä alkeiskurssilla, jossa nopeasti otti vastuuta myös harjoitusten ohjaajana. Sami, Vaikkakin edelleen Asikkalan Taidon jäsen, harjoittelee ja opettaa yhä aktiivisesti Kuopiossa, jossa viimeiset vuodet on ollut vastuuvetäjänä Kuopion taidoseuran junioriryhmässä. Lajin sisällä Samin meriitit ovat laajat: Hänellä on reilusti maajoukkue-edustusta, valmentajana ja kilpailijana (mm. ottelussa 5 SM-kultaa, sekä 2 MM-mitalia). Hän on toiminut useissa kilpailuissa tuomarina, sekä kansallisella, että kansainvälisellä tasolla. Sami on valittu myös mm. vuoden taidokaksi 1995, sekä ansioituneeksi taidokaksi 2001. Osaamistaan Soininen on jakanut lukemattomilla leireillä ja mm. toimiessaan koulutusvaliokunnassa sekä maajoukkuevalmentajana.

Harjoituksissa Sami on reilu, mutta kova. Perusharjoittelusta ei tingitä, eikä onneen ole oikotietä. Vuosien varrella Samille on selkeästi kehittynyt visio lajin harrastamisesta ja harjoittelusta, jonka hän pystyy henkisellä ja fyysisellä olemuksellaan hyvin perustelemaan. Harjoittelu ja etenkin otteleminen Samin kanssa on usein silmiä avaavaa.

 

Ritva Hätinen, Kuopion Taidoseura ry

Ritva Hätinen tunnetaan pitkäaikaisesta seuratoiminnasta Kuopion Taidoseurassas sekä liikunnan ja taidon edistämisestä Pohjois-Savon alueella ja lajitietoisuuden edistämisestä seura- että valtakunnallisella tasolla.

Ritva Hätinen, 2.dan, aloitti Taidon harrastamisen vuonna 1985, lajin levitessä Kuopioon, seuran ensimmäisellä alkeiskurssilla. Pienessä seurassa Ritva otti vastuuta nopeasti tuntien ohjaamisesta sekä seuran kehittämisestä. Etenkin 90-luvun alussa Ritvan aktiivisuus on ollut seuralle elintärkeää. Seuran sisällä kaikki tuntevat Ritvan ja Ritva tuntee kaikki. Ritva on huippuohjaaja, joka osaa luoda harrastajalle kannustavan ympäristön lajin harrastamiselle ja lajissa kehittymiselle.

Ritvalla on pitkä ja aktiivinen rooli seuran hallituksessa, mutta myös Kuopion Daneissa, joka luotsaa valtaosaa Kuopion kamppailulajeista. Ritva on auttanut panoksellaan lajin sisällä, mutta myös ollut pitkään aktiivinen tiedottaja ulospäin, paikallisiin lehtiin, someen, ym. mediaan, edistäen lajitietoisuutta. Hänet on valittu Suomen Taidon puolesta ’ansioituneeksi taidokaksi’ vuonna 1997, lajin eteenpäinviemisestä ja toiminnasta tiedotusvaliokunnassa. Kuopion Taidoseura on Ritvan johdolla tehnyt paljon kurssitoimintaa, mm. Kuopion Lyseon opiskelijoille, Kuopion yliopistolla, sekä paikallisten alakoulujen kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *