Taidon ensimäiset vuodet Suomessa

Lahtelainen Hannu Helminen on ensimmäisiä suomalaisia taidokoita. Hänen kamppailutaipaleensa alkoi judosalilta, mutta vuonna 1972 Helminen tapasi japanilaisen Minoru Okandan ja vaikuttui tämän nopeasta liikkumisesta ja voimakkaista tekniikoistaan siten, että laji vaihtui taidoksi.

Helminen keräsi lajin ensimmäisistä vuosista albumin, johon hän on dokumentoinut suomalaisen taidon alkutaivalta. Helminen on antanut luvan albumin julkaisuun, joten nyt jokainen taidoka pääsee aikamatkalle 70-luvulle. Albumissa esiintyy suomalaisille taidokoille tuttuja senseitä ja luonnollisesti myös lajin kehittäjä. Helminen siirtyi 70-luvun lopulla karaten pariin ja on perustajajäsen Lahden Karateseurassa ja hänellä on merkittä rooli Shotokan-karaten parissa Suomessa.Vuonna 2018 Suomen Taidon johtoryhmä nosti Helmisen ensimmäisenä henkilönä Suomen Taidon Hall of Fameen. Nimitys Suomen Taidon Hall of Fameen on suurin kunnianosoitus ja kiitos, jonka harrastaja voi Suomessa lajissaan saada. Helmistä voidaan pitää suomalaisen taidon isänä ja hän on myös ensimmäinen suomalainen taidon musta vyö. Ilman Hannu Helmisen ankaraa paneutumista ja omistautumista lajille, suomalaisen taidon historia olisi toisenlainen.

Lukijalle Suomen Taido pahoittelee sivun 8 skannauksen yhteydessä tapahtunutta sivun taittumista, minkä takia artikkeli ei näy kokonaisuudessaan. Klikkaamalla kuvia, saat niistä isompia ja voit selailla niitä klikkaamalla next ja previous -valikossa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *