Taidokilpailut ja terveydentila kilpailuissa

Tässä Suomen Taidon JoRyn linjaus koskien kilpailijoiden terveydentilaa ja kilpailemista.

Taidon päämäärä on elämän suojeleminen ja harrastajan kokonaisvaltainen kehittyminen. Taidokilpailuissa kilpaillaan lähtökohtaisesti terveinä ja kilpailijan terveyttä liiaksi riskeeraamatta. Pitkäaikaissairaudet eivät ole este kilpailuihin osallistumiselle, kun sairauden hoitotasapaino on kilpailijan ja mahdollisen huoltajan arvion mukaan riittävän hyvällä tasolla.

Tuomarin rooli ja vastuu

Tuomarit eivät lähtökohtaisesti voi kantaa vastuuta kilpailijan terveydestä, koska eivät ole terveydenhuollon ammattilaisia. Tuomarit eivät kuitenkaan saa antaa kilpailijan jatkaa kilpailemista, jos kilpailija suurella todennäköisyydellä satuttaa itseään tai kanssakilpailijaa esimerkiksi vaikean sairauskohtauksen takia.

Kilpailijan vastuu

Jos urheilijalla on sairauksia, jotka voivat ilmentyä kilpailutapahtumassa, olisi niistä hyvä kertoa kilpailujen järjestäjälle etukäteen. Äkillisissä tapauksissa kilpailijan tulee itse kertoa tuomareille, kun vointi huononee. Luovuttamisesta kilpailija voi käydä kertomassa myös toimitsijapöydän luona. Mikäli kilpailija saa vähäisen ohimenevän sairauskohtauksen (heikotus tms.) ja se menee ohi pienellä levolla tai vastaavalla, on mahdollista jatkaa kilpailemista. Kilpailusarjoja ei ole kuitenkaan mahdollista pysäyttää muutamaa minuttia pidemmäksi aikaa, joten on mahdollista, että kilpailija joutuu luovuttamaan.

Alaikäinen urheilija

Alaikäisen kohdalla sairauskohtauksen tunnistamisen vastuu on huoltajalla, mikäli alaikäinen kilpailija ei sitä itse pysty tunnistamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *