Suomen Taido muisti lajinsa ansioituneita ja menestyneitä Lahdessa

Suomen Taido Dan-yhdistyksen ja Suomen Taidon yhteisessä juhlatilaisuudessa 18.11. Lahdessa muistettiin vuoden ja vuosikymmenten aikana ansioituneita ja menestyneitä taidokoita. Vapaaehtoiset ovat tehneet ja tekevät päivästä toiseen arvokasta työtä lajin eteen – suuri kiitos palkittujen lisäksi kaikille seuroissa vapaaehtoistyötä tekeville. Teette hyvää työtä.

Palkitsemiset 2017

Erityismaininnat

Riku Lääkkölä, Yliopiston Taido ry

Riku Lääkkölä on ollut edistämässä taidon siirtymistä sähköiseen kilpailujenjärjestämisohjelmaan ja lisäksi hän on luonut taidolle sähköisen arvostelualusta, jota voidaan käyttää joukkuekilpailuissa. Tämä digiloikan tekeminen on ollut merkittävä askel taidon kilpailutoiminnan kehittämisessä.

MM-joukkue 2017

  • Jere Anttalainen, Kuopion Taidoseura ry
  • Antti Peltonen, Järvenpään Taidoseura ry
  • Jasser Anoschkin, Yliopiston Taido ry
  • Jussi Loponen, Kouvolan Taido ry
  • Mikael Palmen, Nummelan Kumakai ry
  • Jukka Solehmainen, Yliopiston Taido ry
  • Tero Niskanen, Porvoon Taido ry
  • Essi Pelttari, Sandokai ry (Kerava)
  • Katja Anoschkin, Yliopiston Taido ry
  • Laura Pellikka, Nummelan Kumakai ry
  • Mimmi Turpeinen, Jigotai ry (Jyväskylä)
  • Suvi Nissinen, Järvenpään Taidoseura ry
  • Emilia Saarenketo, Jigotai ry (Jyväskylä)
  • Martta Häkli, Tampereen Taidoseura ry
  • Katja Mäkinen, Järvenpään Taidoseura ry
  • Lotta Mönkkönen, Yliopiston Taido ry
  • Helmiina Isokangas, Tampereen Taido ry
  • Aki Peltola, päävalmentaja
  • Jani Pylväinen, valmentaja
  • Antti Korhonen, valmentaja

 

Vuoden nuori taidoka

Tomi Kajasviita, Järvenpään Taidoseura ry

Tomi on aktiivinen ja ahkera harjoittelija, ja hänessä näkyy määrätietoinen asenne ja halu kehittyä. Treeni on mennyt kiistatta perille, sillä hän kehittynyt valtavasti kaikilla osa-alueilla. Tomi on toiset huomioonottava, kannustava ja positiivinen nuori, joka omaa mahdollisuudet kehittyä lajin terävimmälle huipulle saakka! Kilpailumenestyksen lisäksi Tomi on erittäin aktiivinen Taido Kids –treenien ohjaaja ja ottanut vastuuta myös aikuisten treenien vetämisestä. Hän on kehittynyt niin fyysisesti kuin henkisestikin isoin askelin viime vuosina.

 

Vuoden aikuisharrastaja

Tapani Vehkaoja, Vantaan Taido ry

”Hurja moottori, joka pitää seuraa vauhdissa.” Näin seura kuvailee Tapani Vehkaojaa, joka on osoittanut esimerkillisyyttä taidon aikuisharrastajana. Hän on tuttu näky koulutuksissa, leireillä sekä tietenkin seuran omissa harjoituksissa. Tapani on innoittaja, joka pitää sekä uudet että vanhat harrastajat hyvässä vauhdissa. Toiminut seuran hallituksessa vuosia ja jakanut uusia ideoita ja hän toimii myös seuran rahastonhoitajana.

 

Vuoden junioriohjaaja

Vesa Moilanen, Porvoon Taidoseura ry

Vesa Moilanen vastaa Porvoon Taidoseurassa junnutreenien vetämisestä yhdessä poikansa Laurin kanssa. Vesan hersyvä ja positiivinen asenne ja tsemppihenki näkyvät myös salin ulkopuolelle tapahtumissa, kilpailuissa sekä sosiaalisessa mediassa. Vesa on käynyt aktiivisesti myös kouluttamassa itseään.

 

Vuoden taidoteko

Sera Kaukola

Japanissa järjestettyjen MM-kilpailujen streemaus.

 

Vuoden taidoka

Suvi Nissinen, Järvenpään Taidoseura ry

Suvi Nissinen on aktiivinen, kannustava, toiset huomioon ottava treenaaja, jolla on positiivinen ja ahkera treeniasenne. Nissinen on osoittanut peräänantamatonta asennetta ja halua kehittyä todelliseksi huippu-urheilijaksi. Hokein henkilökohtainen maailmanmestaruus ja menestys MM-kilpailuissa puhuvat puolestaan. Suvi Nissinen toimii ohjaajana niin Taido Kids kuin aikuistenkin harjoituksissa sekä hän on ollut kouluttamassa myös Suomen Taidon järjestämissä tapahtumissa. Suvi on mainio esikuva nuorille taidokoille.

 

Vuoden seura

Lahden Sugata ry

Sugata on pystynyt osoittamaan, että vanhakin taidoseura voi oppia uusia temppuja. Aktiivinen Taido Minit -ryhmä ja uusien ohjaajien kouluttaminen ovat siitä oiva esimerkki. Keväällä järjestetyt SM-kilpailut Suurhallilla olivat loistava esimerkki kilpailujen järjestämisestä arvoisessaan paikassa. Sugatalla on myös tärkeä rooli erilaisten tapahtumien ja valmennusleirien taustatoimijana Lahden kamppailuareenalla.

 

Ansiomerkit

Suomen Taidon pronssinen ansiomerkki

Marie Ruokosalmi, Lahden Sugata ry

Marie Ruokosalmi on aloittanut taidon parissa jo pienenä juniorina. Hän on ollut 16 vuotta mukana seuran toiminnassa erilaisissa tehtävissä. Hän on ollut mm. seuran hallituksessa vuosia hoitaen seuran taloudenhoitajan tehtäviä ja ollut aikoinaan useamman vuoden ohjaajana junioreiden treeneissä. Lisäksi Marie Ruokosalmi on kilpaillut juniorina, edustanut seuraa naisten dantai-hokei joukkueessa ja toiminut toimitsijana useissa kilpailuissa, myös EM-kilpailuissa.

 

Petri Lipponen, Sandokai ry

Petri Lipponen on toiminut Sandokain taidojaoksen hallituksessa rahastonhoitajana 2002-2010. Hän on aktiivisen hallituskautensa jälkeen tukenut hallituksen toimintaa pääsääntöisesti rahastohoitoon liittyvissä kysymyksissä erityisesti viime vuosien aikana. Hallitustyöskentelyn ohessa ja sen jälkeen Lipponen on toiminut eri ikäisten ja eri tasoisten ohjaajana Sandokain harjoituksissa.

 

Marianne Malm, Yliopiston Taido ry

Marianne Malm on toiminut aktiivisesti oman seuran hallituksessa sekä puheenjohtajana että rahastonhoitajana. Lisäksi hän toimii aktiivisesti harjoitusten ohjaajana sekä osallistuu valmennusryhmän toimintaan ja kilpailuihin. Malm on myös kouluttautunut II-tasolle seuratyön ohessa. Marianne Malm on luottopelaaja, joka toiminut Suomen Taidon johtoryhmässä ja taidon edustajana Suomen Karateliitto ry:n hallituksessa sekä sen johtoryhmässä. Marianne Malmin kaltaisia työmyyriä ei ole jonoksi asti. Hän hallitsee niin koulutusten suunnittelun ja vetämisen kuin oheismateriaalien kehittämisen ja tuottamisen lajin harrastajille. Malm on tunnettu aktiivisuudestaan ja pyyteettömästä työstä lajin eteen.

 

Päivi Nevalainen, Yliopiston Taido ry

Päivi Nevalainen tunnetaan ehkä parhaiten kivenkovana ottelijana (mm. MM-hopea vuodelta 2013 EM-kulta vuodelta 2011 ja Go ju nin jissen -otteluhaasteen selättäminen vuonna 2013). Päivi Nevalainen on kuitenkin toiminut aktiivisesti myös seuratasolla luotsaten Yliopiston Taidoa seuran puheenjohtajana 2008-2009 (mukana hallituksessa hän oli jo vuosina 2004-2005). Päivi Nevalainen on kouluttanut myös liiton leireillä ja on Yliopiston Taidon nykyinen vyökoepuoltaja ja ohjaa harjoituksia aktiivisesti.

 

Martti Rahkila, Yliopiston Taido ry

Martti Rahkila on positiivisuutta loistava aurinko taidotaivaalla. Martti Rahkilan ehtymätön myönteisyys ja kannustavuus ovat kerrassaan vertaansa vailla. Seuratyössä Rahkila on ollut jo pitkään ja hän on jatkuvasti kehittänyt itseään eteenpäin. Rahkila on kouluttautunut III-tasolle valmentajana ja jakanut osaamistaan myös liiton koulutusrakenteen uudistuksessa. Seuratyön lisäksi Martti Rahkila on antanut korvaamattoman panoksensa taidon www-maailmalle. Rahkila on toiminut sekä liiton pitkäaikaisena webmasterina että myös aina uusien sähköisten ratkaisujen neuvonantajana. Tällä hetkellä Rahkila toimii Yliopiston Taidon dan-jaoston puheenjohtajana.

 

Kirsi Martikainen, Riihimäen Taido ry

Kirsi Martikaisella 1.dan on täynnä 10 vuotta seuran hallituksessa. Hänellä on aktiivinen rooli seuran harjoitusten vedossa kymmenen vuoden ajalta saumattomasti.

 

Timo Vainio, Riihimäen Taido ry

Timo Vainiolla 1.dan on täynnä 10 vuotta seuran hallituksessa. Hänellä on aktiivinen rooli seuran harjoitusten vedossa kymmenen vuoden ajalta saumattomasti.

 

Jani Pylväinen, Järvenpään Taidoseura ry

Jani Pylväinen on kasvanut juniorista esimerkilliseksi taidokaksi. Jani on ollut mukana vuosia niin seuratoiminnassa vetäjänä kuin sitten luottamushenkilönäkin. Lisäksi Pylväinen on ollut mukana liiton koulutus- ja valmennustoiminnassa. Arvokilpailuedustajana ja tavoitteellisena harjoittelijana hän on saavuttanut maailman huipun. Jani Pylväinen on hieno esikuva nuorille taidokoille ja tulevaisuuden lupauksille.

 

Jussi Loponen, Kouvolan Taido ry

Jussilla on takanaan jo pitkä ura Kouvolan Taidon historiassa. Loponen hyppäsi mukaan järjestötoimintaan vuonna 2007.  Loponen on toiminut jo 10 vuotta Kouvolan Taidon värillisten vöiden valmentajana sekä osallistunut aktiivisesti hallitustyöskentelyyn seurassa. Loponen on myös seuran pitkäaikainen puheenjohtaja. Maajoukkuedustusten lisäksi aktiivinen mies on toiminut seuran vyökoepuoltajana vuodesta 2017 lähtien.

 

Katja Pellikka, Sandokai ry

Taido 30 vuotta Suomessa -kirjan tekijä/toimittaja. Katja on toiminut taidouransa aikana liiton hallituksessa, Helsingin Taidossa luottamushenkilönä ja Kamae-lehden päätoimittajana ja toimittajana vuosia. Tauon jälkeen Katja on nyt palannut takaisin treenaajaksi.

 

Katja Mäkinen, Järvenpään Taidoseura ry

Katja on toiminut pitkään Järvenpään Taidoseuran hallituksessa, toimien tällä hetkellä istuvana puheenjohtajana. Tämän lisäksi Katja on ollut aktiivinen harjoitusten vetäjä niin aikuisissa kuin Kidseissä. Katjan harjoituksissa tulee hiki pintaan, mutta koko ajan pilke silmäkulmassa. Etenkin Kidsien kanssa Katja pystyy tekemään kovastakin harjoituksesta nuoremmille mielekkään ovelasti leikkien kautta jolloin muut vetäjätkään eivät aina huomaa kuinka hyvä treeni tulikaan hauskanpidon lomassa tehtyä. Usean vuoden maajoukkuekokemus tuo treeneihin myös vahvan osaamisen kilpatatameilta ja moni seuran nuorista kilpailijoista onkin saanut tekemiseensä lisäpotkua Mäkyn opeista. Lisäksi Katjan käsialaa ovat niin seuran nykyinen visuaalinen ilme tapahtumamainoksissa kuin nettisivutkin, unohtamatta seuran uutta sähköistä jäsenkirjettä.

 

Katja Tuominen, Järvenpään Taidoseura ry

Katja on toiminut pitkään seuran hallituksessa, päättäen pitkän kauden vuoden 2016 lopussa ollessaan seuran varapuheenjohtaja. Katja toimi myös Kamae-lehden toimituksessa useita vuosia sekä oli vuoden 2014 yleisleirin ohjaajana yhdessä Katja Mäkisen kanssa. Seuran hallitustoiminnan ja Kamae-lehden lisäksi Katja on vetänyt treenejä aktiivisesti niin Kidseille kuin vanhemmallekin jäsenistölle, tuoden pitkän maajoukkueuran kokemuksen kaikkien hyödyksi. Katjan treeneissä on ollut hyvä tempo ja kova meno, mutta tsemppaus on aina antanut kaikille mahdollisuuden ylittää itsensä.

 

Suomen Taidon hopeinen ansiomerkki

Henrika Ylirisku, Sandokai ry

Henrika Ylirisku on toiminut Suomen Taidoliiton tiedotusvaliokunnassa ja tiedottajaryhmässä yhteensä 11 vuotta (graafinen suunnittelu, Kamae-lehden taitto, kuvaaminen jne.). Hän on siis tehnyt erittäin merkittävää työtä Kamae-jäsenlehden hyväksi. Ylirisku on myös yksi Espoon taidon perustajajäsenistä. Hän oli Espoon Taidon toiminnassa mukana hallituksessa ja ohjaajana 3-5 vuotta.

Menestyksekkään kilpailu-uran lisäksi Henrika on ollut aktiivisesti mukana Sandokain ohjaustoiminnassa lähes 10 vuoden ajan. Henrika Ylirisku on osallistunut aktiivisesti seuratoiminnan kehittämiseen ja tukenut Sandokain ulkoista tiedotusta kehittämällä erityisesti visuaalista ilmettä (esim. nettisivujen uusiminen, painettavan esittelymateriaalin tuottaminen).

Myös kouluttautuminen ja eteneminen on ollut Yliriskulle tärkeää. Hän osallistui mm. vuonna 2016 järjestettyyn Kamppailulajien yhteiseen II-tason junioriohjaajakoulutukseen, jonka innoittamana hän on lähtenyt aktiivisesti kehittämään nuorten harjoittelua seurassa kuluneen vuoden aikana. Henrika haluaa omalla toiminnallaan ja esimerkillään kannustaa lapsia ja nuoria rohkeasti tapahtumiin ja kisatatamille sekä tavoittelemaan omia parhaita suorituksiaan. 4.danin mustan vyön hän suoritti Japanissa kesällä 2017.

 

Kirsti Maaniemi, Yliopiston Taido ry

Kirsti Maaniemi on seuran pitkäaikainen vyökoepuoltaja ja vetäjä. Hän on ollut myös mukana  seuran hallituksessa vuosina 1998-2000. Maaniemi on antanut myös panoksensa liitolle toimiessaan Suomen Taidoliiton tiedotusvaliokunnassa. Kirsti Maaniemi on edustanut Suomea seuraavissa arvokilpailuissa: EM1999, MM2001, EM2003, MM2005. Lisäksi hän on toiminut Suomen Taido Dan-yhdistyksen hallituksessa vuodesta 2012 lähtien. Maaniemi on Yliopiston Taidon kunniajäsen.

 

Tuomas Kosonen, Yliopiston Taido ry

Tuomas Kosonen toimi Yliopiston Taidon puheenjohtajana vuosina 2003-2005 (ja hallituksessa 2001-2002 sekä dan-jaoston puheenjohtajana useamman vuoden). Hän on edustanut Suomea seuraavissa arvokilpailuissa: MM2005, EM2007 ja MM2009. Kosonen asui Englannissa 2007-2008, jolloin kävi Oxfordissa sensei Lars Larmin oppilaana ja nuorempien englantilaisten taidokoiden opettajana. Kosonen on määrätietoisella otteellaan vienyt taidossa eri osa-alueita eteenpäin. Sen lisäksi, että hän on toiminut aktiivisesti omassa seurassaan, hän on antanut suurenmoisen tuen Porvoon Taidoseuran alkutaipaleelle. Omassa seurassaan Kososella oli vahva ote nimenomaan korkeampien vyöarvojen osaamisen sekä liittotasolla Taido Core -konseptin kehittämisessä ja taidon valkokuvauksessa. Kosonen luotsasi Suomen Taidoliiton yhdentymisen Suomen Karateliiton kanssa puheenjohtajakaudellaan 2010-2013 ja jatkoi vielä Suomen Taidon puheenjohtajana vuosina 2013-2016.

 

Tommi Pehkonen, Yliopiston Taido ry

Tommi Pehkonen on toiminut seurassaan ahkerana vetäjänä ja hän toimi myös seuran hallituksessa vuonna 2002. Aktiivisena kilpailijana hän on useasti osallistunut kilpailuihin ja Pehkonen edusti Suomea vuoden 2013 MM-kilpailuissa Helsingissä sekä yksilö- että joukkuelajeissa.

 

Lotta Ruokanen, Yliopiston Taido ry

Lotta Ruokanen on tehnyt korvaamatonta työtä niin seura- kuin liittotasollakin taidon eteen. Lotta Ruokanen tunnetaan jäsenlehti Kamaen äitihahmona ja toimi sen päätoimittajana vuosina 2002-2003. Lotta Ruokanen toimi vuosina 2007-2014 Suomen Taidoliiton hallituksessa vuosina 2007-2013 ja vastasi tuolloin liiton viestinnästä. Ruokanen on tehnyt merkittävän työn taidon tunnettuuden lisäämiseksi vuosien varrella. Hän oli mm. Liiton seuratoiminnan koulutuksen kehittäjä ja kouluttaja vuosina 2005-2012. Lisäksi hän toimi liiton vara-pj:na. Seurapuolella aktiivisen ohjaustoiminnan lisäksi Ruokanen on ollut mukana käynnistämässä PoliTaidon toimintaa Otaniemessä 1997. Hän toimi myös Yliopiston Taidon puheenjohtajana vuosina 1999-2002. Maajoukkueessa Ruokanen edusti Suomena MM-kilpailuissa vuonna 2005.

 

Mikko Suhonen, Nummelan Kumakai ry

Mikko Suhonen on toiminut puheenjohtajana Imatran Taidossa vosina 1999-2001 ja sittemmin perustajana Nummelan Kumakaissa 2002, jossa hän on toiminut jo vuodesta 2008 seuran vyökoepuoltajana ja pääopettajana. Lisäksi hän on ollut seuran hallituksessa ja muissa seuran järjestötehtävissä 2002-2014. Liittotasolla Suhonen on ollut mukana Suomen Taidoliiton kilpailu- ja tuomarivaliokunnassa sekä Kamae-lehden päätoimittajana. Vuodesta 2015 Suhonen on kuulunut myös Suomen Taidon johtoryhmään. Hän on ollut aktiivinen tuomari mustan vyön suorittamisesta lähtien ja edennyt myös kansainväliseksi tuomariksi.

Selja Ahava, Porvoon Taidoseura ry

Selja Ahava on Porvoon Taidoseuran perustaja ja on saanut verrattaen lyhyessä ajassa seurasta kasvatettua elinvoimaisen ja yhteisöllisen. Selja on perustamansa seuran lempeästi vaativa henkinen johtaja. Hänellä on ihmeellinen kyky paitsi opettaa lajin saloja myös kannustaa ja inspiroida kehittymään ja haastamaan itseään. Selja on aina edustanut seuran tärkeitä arvoja; tarmokkuutta, suoraselkäisyyttä sekä pyrkimystä itsensä ylittävään Taidoon. Liittotasolla Selja on toiminut Kamaen päätoimittaja ja toimittajana. Selja on myös suorittanut Kamppailulajien yhteisen II-tason junioriohjaajakoulutuksen ja koonnut Taidokan polun, joka on kuvaus siitä, kuinka matka kohti maailman huippua tulisi lajissa parhaimmillaan rakentaa. Polku luo myös kuvaa eri vaiheissa olevien taidokoiden rooleista. Samalla se taustoittaa ja ottaa kantaa ratkaisuihin, joita taidokan olisi tarkoituksenmukaista tehdä.
Petteri Narko, Riihimäen Taido ry

Petteri Narko 5.dan on totuttu näky 12 vuoden ajalta kansallisten ja 6 vuotta kansainvälisten arvokilpailujen arvostetussa tuomarikaartissa. Narko ei ole kuitenkaan ’vain tuomari’ vaan hän on ollut aktiivisesti kehittämässä tuomaritoimintaa. Viimeksi syksyllä 2016 Petteri Narko oli suunnittelemassa ja luotsaamassa kv-tuomarikoulutusta Lahdessa. Narko on toiminut Suomen Taidoliiton kilpailu- ja tuomarivaliokunnassa vuodesta 2006 vuoteen 2013 ja tämän jälkeen hän hoiti myös tuomarivastaavan tehtäviä muutaman vuoden. Petteri Narko on toiminut myös Suomen Taidoliiton hallituksessa viisi vuotta taloudenhoitajana.

 

Susanna Korolainen, Tampereen Taido ry

Susanna Korolainen 2.dan on treenannut taidoa vuodesta 2003. Susaanna tunnetaan seuran hengettärenä sekä hyvän mielen ja yhteisöllisyyden luojana. Hän on seuran tsemppaaja ja pitää yllä hyvää yhteishenkeä, hän järjestää taidokoille yhteisiä tapahtumia ja tapahtumia, joissa taidoa tuodaan tutuksi. Susanna pitää myös huolta alempien vöiden ja alkeiskurssilaisten viihtyvyydestä ja oppimisesta. Luottamushenkilönä Korolainen on toiminut Tampereen Taidon hallituksessa ja puheenjohtajan tehtävissä useiden vuosien ajan. Liittotasolla Korolainen on toiminut Suomen Taidon tapahtumavastaavana ja Kamae -jäsenlehden päätoimittajana. Korolainen on osallistunut myös aktiivisesti Tampereella pidettyjen SM-viikkojen järjestelyihin vuosina 2016 ja 2017.

 

Suomen Taidon kultainen ansiomerkki

Sami Soininen, Asikkalan Taido ry/ Kuopion Taidoseura ry

Sami Soiniselle myönnetään kultainen ansiomerkki pitkäaikaisesta valtakunnallisesta toiminnasta taidon ja liikuntakulttuurin hyväksi, pitkäaikaisesta seuratoiminnasta, sekä ansiokkaasta kilpailu- ja valmennustoiminnasta.

Sami Soininen, 5. dan, aloitti Taidon harrastamisen vuonna 1986, Asikkalassa, seuran ensimmäisellä alkeiskurssilla, jossa nopeasti otti vastuuta myös harjoitusten ohjaajana. Sami, Vaikkakin edelleen Asikkalan Taidon jäsen, harjoittelee ja opettaa yhä aktiivisesti Kuopiossa, jossa viimeiset vuodet on ollut vastuuvetäjänä Kuopion taidoseuran junioriryhmässä. Lajin sisällä Samin meriitit ovat laajat: Hänellä on reilusti maajoukkue-edustusta, valmentajana ja kilpailijana (mm. ottelussa 5 SM-kultaa, sekä 2 MM-mitalia). Hän on toiminut useissa kilpailuissa tuomarina, sekä kansallisella, että kansainvälisellä tasolla. Sami on valittu myös mm. vuoden taidokaksi 1995, sekä ansioituneeksi taidokaksi 2001. Osaamistaan Soininen on jakanut lukemattomilla leireillä ja mm. toimiessaan koulutusvaliokunnassa sekä maajoukkuevalmentajana.

Harjoituksissa Sami on reilu, mutta kova. Perusharjoittelusta ei tingitä, eikä onneen ole oikotietä. Vuosien varrella Samille on selkeästi kehittynyt visio lajin harrastamisesta ja harjoittelusta, jonka hän pystyy henkisellä ja fyysisellä olemuksellaan hyvin perustelemaan. Harjoittelu ja etenkin otteleminen Samin kanssa on usein silmiä avaavaa.

 

Ritva Hätinen, Kuopion Taidoseura ry

Kultainen ansiomerkki luovutetaan Ritva Hätiselle pitkäaikaisesta seuratoiminnasta Kuopion taidoseurassa, liikunnan ja taidon edistämisestä Pohjois-Savon alueella, sekä lajin tietoisuuden edistämisestä seura- että valtakunnallisella tasolla.

Ritva Hätinen, 2.Dan, aloitti Taidon harrastamisen vuonna 1985, lajin levitessä Kuopioon, seuran ensimmäisellä alkeiskurssilla. Pienessä seurassa Ritva otti vastuuta nopeasti tuntien ohjaamisesta sekä seuran kehittämisestä. Etenkin 90-luvun alussa Ritvan aktiivisuus on ollut seuralle elintärkeää. Seuran sisällä kaikki tuntevat Ritvan ja Ritva tuntee kaikki. Ritva on huippuohjaaja, joka osaa luoda harrastajalle kannustavan ympäristön lajin harrastamiselle ja lajissa kehittymiselle.

Ritvalla on pitkä ja aktiivinen rooli seuran hallituksessa, mutta myös Kuopion Daneissa, joka luotsaa valtaosaa Kuopion kamppailulajeista. Ritva on auttanut panoksellaan lajin sisällä, mutta myös ollut pitkään aktiivinen tiedottaja ulospäin, paikallisiin lehtiin, someen, ym. mediaan, edistäen lajitietoisuutta. Hänet on valittu Suomen Taidon puolesta ’ansioituneeksi taidokaksi’ vuonna 1997, lajin eteenpäinviemisestä ja toiminnasta tiedotusvaliokunnassa. Kuopion Taidoseura on Ritvan johdolla tehnyt paljon kurssitoimintaa, mm. Kuopion Lyseon opiskelijoille, Kuopion yliopistolla, sekä paikallisten alakoulujen kanssa.

 

Hannu Tamminen, Lahden Sugata ry

Hannu Tamminen on toiminut lajin parissa n. 30 vuotta monenlaisissa eri rooleissa. Hän on ollut aktiivinen ja ansiokas kilpailija ja tuonut lajille näkyvyyttä Lahden seudulla SM-, EM- ja MM-kilpailuista. Seuratoiminnassa Tamminen on tehnyt pitkän päivätyön toimiessaan jäsenenä seuran hallituksessa vuosikausia. Lisäksi Hannu Tamminen on vetänyt treenejä vuosien saatossa hyvinkin aktiivisesti ja toisinaan vieläkin. Lahden Sugatan vyökoepuoltajana Tamminen on toiminut jo usean vuoden ajan ja toimii tehtävässä edelleen. Hän myös pitää vyökokeita aluevyökokeissa. Tamminen on toiminut myös Suomen Taidoliiton hallituksessa ja edistänyt suomalaista taidoa mm. valmennusvaliokunnassa ja maajoukkuevalmentajana.

 

Yrjö Castrén, Suomen Taido Dan Yhdistys ry

Yrjö Castrén on ollut taidotoiminnassa mukana vuodesta 1977 lähtien. Jo pian aloittamisensa jälkeen Castrén oli jo mukana järjestämässä taidon ensimmäisiä SM-kilpailuja vuonna 1978. Castrén on toiminut Suomen Taido Dan-yhdistyksen pitkäaikaisimpana puheenjohtajana (20v). Vahvalla otteellaan hän on luotsannut mustien vöiden yhdistystä ja saanut seurata läheltä taidon kehittymistä Suomessa. Castrénilla on myös mittava kokemus kansainvälisestä taidosta, sillä hän on toiminut vuosia Maailman Taidoliiton toiminnantarkastajana. Castrén toimi vuosia Suomen Taidoliiton tilintarkastajana ja vuodesta 2013 Suomen Taidoliiton hallituksessa jatkaen vuodesta 2014 lähtien Suomen Taidon johtoryhmässä.

 

Tuomas Luttinen, Yliopiston Taido ry

Tuomas Luttinen aloitti Helsingin Taidossa 1993, mutta siirtyi nopeasti 1995 perustettuun Yliopiston Taidoon. Oli yksi PoliTaidon perustajista Otaniemessä 1996. Luttinen on pitkän linjan taidoka ja vetäjä sekä ahkera Ruotsin taidoleirien kävijä. Käynnisti jo vakiintuneen taidotoiminnan Saksassa 2011 muutettuaan Lyypekkiin. Yliopiston Taidon kunniajäsen.

 

Jyrki Martikainen, Riihimäen Taido ry

Jyrki Martikainen on toiminut ensin Mäntsälän Taidon sekä sen jälkeen perustamansa Riihimäen Taidon harjoitusten vetäjänä ja johtokunnassa. Hänellä on yhtäjaksoinen, saumaton putki lajin parissa ruohonjuuritasolla. Lisäksi hän oli perustajajäsen Riihimäen kamppailu-urheilijat ry:ssä, jossa ideoitiin ja järjestettiin tapahtumia sekä kamppailuseurojen yhteinen harjoitustila. Harjoitustilaa varten kerättiin varoja ja toteutettiin se yhdessä kaupungin ja alueen eri yritysten kanssa. Jyrki Martikaisella on kamppailulajien harrastuneisuutta 80-luvulta lähtien taidon lisäksi myös muistakin kamppailulajeista. Liittotasolla Jyrki Martikainen toimi Suomen Taidoliiton hallituksessa vuosina 2009-2010.

Riina Meriläinen, Sandokai ry

Riina Meriläinen on vaivojaan säästämättä antanut suomalaiselle taidon junioritoiminnalle arvokkaan panoksen.  Vuonna 2003 lajin aloittanut Meriläinen (1.dan) on edistänyt sekä seuran että koko lajin lasten ja nuorisotoimintaa ansiokkaasti.

Sandokain taidojaoksen juniorivastaava Riina Meriläinen on toiminut seuran hallinnon lisäksi Suomen Taidoliiton nuorisovaliokunnan puheenjohtajana ja siten myös Taidoliiton hallituksessa. Riina jatkaa edelleen Suomen Taidon johtoryhmässä juniorivastaavana.

Meriläinen on kouluttautunut tasaisesti vuodesta 2005 lähtien. Hän on suorittanut VOK II-tason vuonna 2013 ja suorittaa nyt III-tason valmentajaopintoja. Meriläinen on valittu Sandokain vuoden taidokaksi vuonna 2010 ja Suomen Taidon ansioituneeksi taidokaksi vuonna 2015.

Meriläinen on ohjannut suosittua Lasten Suurta Budoleiriä jo seitsemänä vuotena ja osallistunut myös useiden muiden tapahtumien järjestämiseen.

Riina Meriläisen ansioksi on katsottava alle 12-vuotiaiden vyökoeuudistus, jossa entistä enemmän huomio kiinnittyy siihen, että pienimmillä junioreilla olisi enemmän aikaa oppia perusasioita. Uudistuksen myötä myös kehonhallinta, perusliikuntataidot, ryhmässä toimiminen, keskittymiskyky nostettiin opeteltaviin asioihin.

Meriläinen on lisäksi kehittänyt Taido trick track for Kids- taitorataa, joka antaa lajin alkutaipaleella oleville lapsille mahdollisuuden kilpailla lajissa, kun teknistä osaamista on vielä rajoitetusti. Trick track on taidossa virallinen kilpailulaji.

Suomen Taidon toiminnassa lapset ja nuoret ovat tärkeä painopistealue.  Lajin parissa halutaan panostaa laadukkaaseen juniorityöhön ja se tapahtuu aidon kohtaamisen kautta. Vuonna 2016 käyttöön otettiin valtakunnallisesti käyttöön taidovartti. Taidovartti -keskustelut ovat vuorovaikutteista keskustelua taidoseurassa harrastavan lapsen ja nuoren kanssa. Tavoitteena on, että keskusteluissa niin lapsi/nuori kuin ohjaajakin voi syventyä molempien osapuolien asettamiin toiveisiin, joita taidoharrastukselta odotetaan. Meriläinen on ollut voimakkaasti ajamassa läpi uudenlaista keskustelevaa kulttuuria lajin sisällä, joka on lähtökohtaisesti autoritäärinen. Taidossa pyritään siihen, lapset ja nuoret tulevat kuulluksi ja saavat kokea oman osallistumisensa merkitykselliseksi.  Keskustelukulttuurin taustalla on se, että lapselle ja nuorelle on tärkeää, että hänelle asetetaan henkilökohtaisia tavoitteita.

Suureksi ansioksi ja koko lajin junioritoiminnan edistämiseksi on nostettava ehdottomasti myös se, että Meriläinen sai kannustettua koko seuran mukaan kehittämään ensimmäisenä Suomessa Taido Minit -toimintaa 4-6 -vuotiaille junioreille. Sandokaille myönnettiinkin kaksivuotinen valtakunnallinen seuratuki toiminnan kehittämiseen. Tällä hetkellä toiminta ei ole ainoastaan jäänyt seuran pysyväksi toimintamuodoksi vaan myös levinnyt Lahteen, jossa hyviä käytäntöjä monistetaan parhaillaan.

 

Kari Hakuli, Kouvolan Taido ry

Kari Hakuli on taidon sammaloitumaton vierivä kivi. Hän on toiminut sekä toimii edelleen seuratoiminnassa ohjaajana sekä hallituksen jäsenenä ja hän on ollut myös mukana kilpailutoiminnassa usealla vuosikymmenellä. Luottamustoimia Hakulille on kertynyt mm. Lahden Sugatasta vuosilta 1993-1996; tuolloin hän toimi hallituksen jäsenenä sekä juniorivalmentajana. Vuosina 1996-2008 Hakuli toimi hallituksen jäsenenä sekä seuran päävalmentajana Lahden Gentaissa. Päävalmentajan alaisuuteen kuuluivat kaikki ikäluokat; juniorit, aikuiset sekä senioriryhmät (yli 40 vuotiaat lähinnä kuntoliikuntaa). Hakuli toimi seurassa myös vyökoepuoltajana 11 vuotta.

Tauon jälkeen Kari Hakuli palasi toimintaan mukaan ja vuodesta 2013 hän on toiminut Kouvolan Taido ry:n hallituksen jäsenenä sekä pääsääntöisesti junioritoiminnan päävastuullinen ohjaajana. Lisäksi Hakuli on ollut Suomen Taidon johtoryhmän jäsen vuodesta 2016 alkaen. Liittotyöskentely ei kuitenkaan ole Hakulille uutta, siiĺlä hän toimi Taidon Hämeen piirin perustajajäsenenä ja hallituksen puheenjohtajana 1994-2001. Piiriin kuului kaikki Hämeen lääniin kuuluneet seitsemän taidoseuraa. Jäsenlehti Kamaen ja lukuisien kilpailujen järjestämisesä Kari Hakulilla on ollut myös oma ansiokas roolinsa.

 

Teemu Anttila, Kouvolan Taido ry

Teemu Anttilalla 3.dan, on pitkä ura suomalaisessa taidossa. Taidon hän aloitti lajin Heinolassa, mutta varsinainen järjestötoiminta alkoi Savonlinnan Taidon valmentajana sekä vyökoepuoltajana. Anttila on toiminut myös Imatran Taidon vyökoepuoltajana. Teemu on Kouvolan Taidon perustajajäsen ja toiminut seuran päävalmentajana sekä seuran hallituksessa. Anttila toimi myös vyökoepuoltajan tehtävissä 20 vuotta. Anttila on hiljainen puurtaja, joka on omalla työllään jättänyt jäljen itäisemmän Suomen taidohistoriaan.

 

Ly-Cong Thu, Vantaan Taido ry

Congilla on takanaan pitkä ja ansiokas taidoura. Congi on jaksanut kehittää itseään ja aina uudestaan ohjata myös alkeiskurssia. Hänellä on ollut jo vuosia seuran päävetäjän vastuu. Hän on myös ollut mukana seuran johtokunnassa lähes yhtä kauan kuin seurassakin, vaikka hänen ei olisi pakko tehdä sitä. Congi on siis vuodesta toiseen poikkeuksellisen omistautunut taidolle lajina ja Vantaan Taidolle seurana. Hän hoitaa seuraa melkein kuin perhettä. Nuorempana Congi oli tiukka ja ankarakin opettaja, mutta vuosien saatossa hän on kehittynyt kärsivälliseksi, ymmärtäväiseksi ja kannustavaksi. Hän tutkii jatkuvasti taidoa ja kehon toimintaa ja innostaa muita siihen. Hän ei usein jakele valmiita vastauksia vaan keskustelee, antaa vinkkejä taidokan oman kehon toiminnan ymmärtämiseen ja kannustaa luovuuteen. Congin treenit ovat mielenkiintoisia ja hän on kärsivällinen myös nuorimpien jäsenten kanssa. Hän on esikuvana nuorille ja saa aikaan leppoisan tunnelman. Opettamisessa Congi osaa pilkkoa suorituksen ja löytää sieltä sen ydinasian mitä korjaamalla saa paljon parannusta aikaan. Kansallisella tasolla Congi on ollut ohjaamassa erilaisia leirejä ja ollut kehittämässä Go ju nin jissen -konseptia. Hän oli myös ensimmäinen henkilö Suomessa, joka selätti kyseisen 50 ottelun haasteen.

 

Antti Nevas, Espoon Taido ry

Antti Nevas on Espoon Taidon perustajajäsen ja ollut toiminnassa mukana koko seuran olemassaoloajan, siis yli 20 vuotta. Koko tämän ajan hän on ohjannut harjoituksia ja osan siitä toiminut seuran hallinnossa, mistä mainittakoon erityisesti n. 15 vuotta seuran puheenjohtajana. Lisäksi Antti Nevas on toiminut aiemmin myös Järvenpään Taidoseuran ja Helsingin Taidon hallituksissa. Nevas toimi aiemmin myös liiton kilpailu- ja tuomarivaliokunnassa ja loi ansiokkaasti perustan suomalaisen taidon kilpailusääntöille.

 

Marko Havu, Yliopiston Taido ry

23.10.1998 Suomen Taidoliiton hallituksen kokouksessa esitettiin uusi jäsen seuraavasti: ”Marko Havu istui ensimmäistä kokoustaan ja hänet esiteltiin. Puheenjohtaja toivotti Markon tervetulleeksi. Jari (Tuominen) evästi uutta jäsentä kertomalla, että työtä on, mutta onneksi siinä on se hyvä puoli, että se ei lopu. Marko vaikutti jo tässä vaiheessa kokousta älynneensä asian.” Tuosta kokouksesta lähtien Marko Havu on kuulunut vahvasti Suomen Taidon peruskiveen. Hän on luotsannut liiton koulutustoimintaa ja ollut kiinteä osa Suomen Taidoliiton ja Suomen Taidon luottamushenkilöstöä vuosina 2006-2016. Hän on antanut monipuolisen osaamisensa lajiin niin koulutus-, tuomari kuin seuratoiminnankin käyttöön. Marko Havu on poikkeuksellinen sekoitus malttia, räjähtävyyttä sekä muuntautumiskykyä. Pitkäjänteisyytensä ansiosta hän on arvokas asiantuntija, koska tuntee laajasti taidokentän eri ulottuvuudet ja tiukassa paikassa, jossa tarvitaan läsnäoloa ja välitöntä toimintaa, on hän myös osoittanut olevansa mies paikallaan. Seurapuolella Marko Havu on toiminnut Jigotain taidojaoksen puheenjohtajana vuosia ja hän oli myös käynnistämässä PoliTaidon toimintaa Otaniemessä 1997. Kuriositeettinä mainittakoon, että Marko Havu on myös suunnitellut Yliopiston Taidon logon (hihamerkin). Havu on edustanut Suomea seuraavissa arvokilpailuissa: MM2001, EM2003, MM2005, EM2007. Marko Havu on Yliopiston Taidon kunniajäsen.

 

Olavi Kurttio, Järvenpään Taidoseura ry

Olavi Kurttio on tehnyt hyvällä asenteella pyyteetöntä taidotyötä vuosia. Järvenpäässä Olavi on tunnettu täsmällisenä ja jämäkkänä treenienvetäjänä, jonka ohjauksessa kehittyvät kaikenikäiset harrastajat lapsista aikuisiin. Olavi on ollut seuran Taido Kids harjoitusten vahva tukipilari yli 25 vuotta, ja hän on useana vuonna vastannut Taido Kids raitavyökokeiden ja Mon-merkkikokeiden pitämisestä tavalla, jolla jännitys saadaan valjastettua innokkaaseen tekemiseen. Pitkän taidokokemuksensa ja säännöllisen kouluttautumisensa ansiosta Olavi osaa antaa palautetta kaiken tasoisille taidokoille positiivisella ja kannustavalla tavalla. Pitkän ja ansiokkaan seuratyön lisäksi Kurttio toimi Suomen Taidon johtoryhmässä vuosina 2013-2016 toimien myös puheenjohtajana varsinaisen puheenjohtajan ollessa ulkomaankomennuksella. Olavi Kurttio on luottohenkilö, jonka osaaminen on laaja-alaista. Hänen varma olemuksensa ja osaamisensa takasi myös onnistuneet taidon MM-kilpailut Helsingissä vuonna 2013. Kurttio toimi sekä ystävyyskilpailujen että itse MM-kilpailujen kilpailujenjohtajana.

 

Harri Savolainen, Oulun Taidoseura ry

Harri Savolainen on pitkän linjan taidoka, jolla on laaja-alainen näkemys taidosta niin kotimaassa kuin maailmallakin. Savolaisen taidoura alkoi jo 1984 Heinolan Ipponissa. Savolainen tunnetaan kuitenkin ehkä parhaiten Pohjois-Suomen taidon kantavana voimana ja pitkäaikaisena liiton sihteerinä. Savolainen toimi suomalaisen taidon näköalapaikalla seitsemän vuoden ajan. Harri Savolainen oli myös merkittävällä tavalla mukana Euroopan Taidoliiton rakentamisessa. Harri Savolainen on totuttu näkemään myös jo vuosien ajan vyökokeen pitäjänä alueellisissa vyökokeissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *