Suomen Taido palkitsi vuonna 2021 ansioituneita ja menestyneitä

Suomen Taidon palkitsemistilaisuus pidettiin Helsingissä 10.12.2021. Tilaisuudessa palkittiin vuoden 2021 aikana ansioituneita ja menestyneitä taidokoita.

PALKITUT 2021

Vuoden Taidoka

Oliver Waltari

Oliver Waltari edustaa nuorta taidopolvea ja hän on haastanut kokeneemmat kilpailijat menestyksekkäästi kaudella käydyissä kilpailuissa. Waltari nappasi vuoden 2021 ranking-pokaalin 32 kokonaispisteellä. Waltari valittiin myös puolustusvoimien urheilukoulun talvilajien saapumiserään III/21. Yhteensä talvilajien saapumiserään valittiin 83 urheilijaa 17 eri lajiryhmästä. Viimeksi taidoka on palvellut urheilukoulun riveissä noin 20 vuotta sitten, joten valinta saapumiserään on merkittävä urheilullinen saavutus. Taidokana ja urheilijana Waltarissa yhdistyy sekä halu menestyä, että kyky tehdä töitä sen eteen.

Vuoden seura

Nummelan Kumakai

Nummelan Kumakai on perustettu vuonna 2002 ja on siitä lähtien pitänyt vahvan jalansijan vihtiläisessä maaperässä ja suomalaisessa taidokentässä alati kehittyen. Seura tunnetaan paikkakunnalla luotettavana yhteistyökumppanina, joka tekee vahvaa yhteistyötä muiden kamppailuseurojen kanssa.  Vuonna 2018 seura siirtyi harjoittelemaan Auralight Areenalle, joka mahdollistaa harjoitustoiminnan kehittämisen, vakiintuneett harjoitusajat sekä isommat tatamialueet. Tämä ratkaisu mahdollisti myös sen, että koronasulun aikana seura tarjosi harjoittelumahdollisuuksia jäsenilleen, silloin kun se rajoitusten puolesta oli mahdollista. Lisäksi seura järjesti Kumaleirin yhtenä vuoden harvoista taidotapahtumista sekä järjesti onnistuneesti ranking-sarjojen kilpailut. Seuran jäsenet ovat osallistuneet vuoden aikana aktiivisesti myös mentorikoulutuksiin, valmennuskoulutuksiin ja Suomen Taidon toiminnan kehittämiseen. Seura on sitoutunut lisenssijärjestelmään, hoitanut jäsenmaksuvelvoitteensa aina moitteettomasti ja ottanut myös menestyksekkäästi ja ennakkoluulottomasti käyttöönsä Suomisportin seurapalvelun.

Vuoden nuori taidoka

Aaron Saavalainen, Nummelan Kumakai

13-vuotias Nummelan Kumakaita edustava Aaron Saavalainen on aloittanut harjoittelun seuran Taido Kids ryhmässä ja harjoitellut ryhmässä aktiivisesti. Siirryttyään aikuisryhmän harjoituksiin Saavalainen aloitti samalla Taido Kids ryhmän apuopettajana. Hän opettaakin erittäin täsmällisesti ja perehtyneesti perustekniikoita Taido Kids -ryhmäläisille. Saavalainen tarttuu haasteiseen ja haluaa kehittyä. Vapaavuoroilla hän on opettanut veljelleen sentai no hokeita henkilökohtaisesti.

Vuoden aikuisharrastaja taidoka

Saija Koponen, Yliopiston Taido

Saija Koponen on aktiivisesti ja monipuolisesti osallistunut taidotoimintaan jo pitkään, mutta kuluneen vuoden aikana hän on kunnostautunut erityisesti sekä aikuisten että junioreiden pidettynä ohjaajana että suorittanut mustan vyön korona-ajasta huolimatta! Saija Koponen on osallistunut erittäin aktiiviesti pandemia-aikana erilaisiin koulutuksiin ja verkkotapahtumiin. Hän on siis kehittänyt aktiivisesti osaamistaan, vaikka dojon ovet ovat olleet pandemian takia monesti pitkiäkin aikoja kiinni.

Vuoden junioriohjaaja

Ossi Kortiainen, Asikkalan Taido

Ossi Kortiaisen tyyli ja tapa luotsata junnutreenit on innostava ja määrätietoinen. Kortiainen huomioi kaikki lapset tasavertaisina. Lapset viihtyvät treeneissä ja kuuntelevat Kortiaista. Kortiaisen treenit ovat monipuolisia ja hyvin suunniteltuja. Asikkalan Taidoon Ossi Kortianen tuli syksyllä 2015 ja juniorivastaavana hän aloitti jo syksyllä 2016. Kortiainen asuu toisella paikkakunnalla ja taittaa pitkän treenimatkan sitoutuneesti ja asialleen omistautuen. Kortiainen toimi ohjaajana myös muutaman vuoden takaisella Suurella Budoleirillä.

Suomen Taidon kultainen ansiomerkki

Katja Anoschkin, Sandokai

Katja Anoschkin aloitti taidouransa vuonna 2009. Vahva urheilutausta ja sitoutunut, määrätietoinen ja tavoitteellinen harjoittelu on siivittänyt Anoschkinin menestyksekkääksi kilpailijaksi. Anoschkin on kuitenkin osoittanut sinnikkyyttä myös taidon kehittämisessä Suomessa. Hän on antanut merkittävän panoksen taidon VOK 1-tason lajitaitojen ohjaamisen ja opettamisen kokonaisuuden suunnitteluun ja toteutukseen. Tämä on merkittävä teko, sillä modulaarinen ja verkkokoulutuksina toteutettava rakenne mahdollistaa entistä paremmin 1-tasolle kouluttautuvien taidokoiden osaamista suunnitella, toteuttaa ja arvioida laadukkaita taidoharjoituksia.

Aktiivisena toimijana ja osaajana Anoschkin lisännyt myös lajin tunnettuutta. Hän on omalla esimerkillisellä toiminnallaan avannut tavoitteellisesti urheilevan taidokan harjoittelua myös taidon ulkopuolisille henkilöille kertomalla lajista ja harjoittelusta aktiivisesti mm. sosiaalisessa mediassa sekä osallistuessaan mm. Valmentaa kuin nainen -hankeen toimenpiteisiin. Näin hän ei ainoastaan toimi esikuvana nuorille taidokoille Suomessa vaan edistää lajin tunnettuutta laajemmin sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Omistautuminen lajin edun ajamiseen ja aktiiviseen toimijuuteen monella osa-alueella on ollut merkittävää. Anoschkin pitää yllä osaamistaan kouluttautumalla ja mikä parasta, jakamalla osaamistaan myös muille.

Suomen Taidon hopeinen ansiomerkki

Aki Peltola, Nummelan Kumakai

Aki Peltolan taidoura alkoi Kuopion Taidoseurasta v. 2001, jossa toimi sekä ohjaajana mutta myös taloudenhoitajana. Kuopiosta mies siirtyi Yliopiston Taidoon. Nykyään hän edustaa Nummelan Kumakaita. Peltola on kouluttautunut kamppailulajien valmentajakoulutuksessa tasolle III. Peltola on toiminut vuosia aktiivisesti liiton koulutusvaliokunnassa kouluttaen taido-ohjaajia. Hän on luonut lajille koulutusmateriaaleja, ollut mukana luomassa koulutusten sisältöjä ja osallistui aktiivisesti myös Taido Core -formaatin luomiseen.

Maajoukkueen päävalmentajana Peltola toimi viisi vuotta ja kehitti kattavan valmennusryhmän ohjeen harjoitteluun. Peltola loi uutta valmennuskulttuuria maajoukkuetoimintaan. Hänelle on ollut tärkeää luoda valmennustoimintaa, joka perustuu nykyaikaisiin valmennuksen periaatteisiin ja hän on näin jatkanut edeltäjänsä tietä. Peltola on kouluttanut useissa ohjaaja-, lajitaito- ja valmentajakoulutuksissa sekä opettanut niin liiton yleisleireillä, tengileireillä sekä seurojen leiripäivillä ja useammalla Kumaleirillä.

Peltola on kiinnostunut taidon lajiopettamisen metodien kehittämisestä, uusimpana jissenin opettamisen mallin luominen.

Suomen Taidon pronssinen ansiomerkki

Mari Pilvesvuori, Järvenpään Taido

Mari Pilvesvuori on toiminut Järvenpään Taidoseurassa aktiivisesti vuodesta 2011 alkaen. Treenien ohjaamisen lisäksi Pilvesvuori on motivoitunut harjoittelija ja periksiantamaton kilpailija, joka toimii kannustavana esimerkkinä muille taidokoille. Vastuuta hän on kantanut toimimalla Järvenpään Taidoseuran hallituksessa vuodesta 2014 asti. Juniorivastaavana Pilvesvyori on merkittävästi vaikuttanut seuran junioritoimintaan ja on tuonut oman osaamisensa ja näkemyksensä sen kehittämiseen. Innovatiivisuutensa ansiosta Pilvesvuori on myös tärkeä lenkki koko seuran toiminnan suuntaajana. Hän on antanut oman panoksensa myös Suomen Taidon johtoryhmään vuodesta 2019 alkaen.

Jani Lehmus, Nummelan Kumakai

Jani Lehmus on toiminut Nummelan Kumakaissa ohjaajana jo alemmasta vyöstä lähtien. Ensin hän toimi pari kautta Taido Kids ryhmän ohjaajana ja sitten 2013 jo Taido Core -ryhmän ja sittemmin värivöiden ohjaajana. Lehmus on ohjaajana luonnonlahjakkuus, hän kehittää harjoitusideoita luovasti ja hänen treeneissään kaikki viihtyvät. Lehmus on heti harrastuksensa alusta saakka lähtenyt mukaan seuran tapahtumiin, olivat ne sitten kisojen järjestämistä, näytöksiä tai muita seuran tapahtumia. Hän on toiminut myös useamman vuoden seuran toiminnantarkastajana. Korona-aikanakin hän on pysynyt aktiivisena ja suoritti syksyllä 2021 2. dan vyöarvon.

Vuoden taidoteko

Taidohitsaamo -podcastsarja

Korona sulki monien taidosalien ovet. Ikävä pukuhuonekeskusteluja ja notkuminen taidoasioiden äärellä piti ratkaista jotenkin. Taidohitsaamo -podcastsarja tuli paikkaamaan aukkoa, joka syntyi kaipuusta lajitovereita kohtaan. Taidohitsaamo on siis Suomen Taidon oma podcast, joka tarttuu lajin kivoihin, mutta myös kipeisiin aiheisiin kiinnostavien studiovieraiden kanssa. Isäntänä hitsaamolla on toiminut Mikko Suhonen ja taisteluparinaan piinkova Co-host Katja Anoschkin. Pajalla hitsauskypärän takana tuottajan ominaisuudessa on häärännyt Sera Kaukola.

Vuoden 2021 Ranking

Naiset
Katja Anoschkin, Sandokai ry

Miehet
Oliver Waltari, Järvenpään Taidoseura ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *